Country Life Cizrna | 500 g
Kód: 122029CLDetailní popis produktu
Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.Specifikace
Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.
Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
Využití:
- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
- Cizrnová moussaka
- Cizrnová karobela - podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Složení
Cizrna (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku.Příprava
Cizrnu namočte na 8–12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.Nutriční složení
Kalorická hodnota/energie (na 100 g): 1335kJ/320kcal. Tuky: 5,4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 1 g. Sacharidy: 49,6 g. z toho cukry: 11 g. Bílkoviny: 21,3 g. Sůl: 0,1 g
Doplňkové informace
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – cizrna.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Luštěniny |
---|---|
Typ produktu: | Luštěniny |
Vlastnosti: | Veganské, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez laktózy, Pro diabetiky |
Neobsahuje alergeny: | Korýši, Vejce, Ryby, Arašídy, Sója, Mléko, Skořápkové plody, Celer, Hořčice, Sezam, Oxid siřičitý a siřičitany, Vlčí bob, Měkkýši |
Hmotnost: | 0,5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.